begrippen

Acceptatie
Hierbij geeft de verzekeraar aan de verzekering te accepteren en dat de polis kan worden opgemaakt.

Accessoires
Alle extra’s waarmee de auto is uitgevoerd die niet tot de standaard uitrusting gerekend kunnen worden. Denk hierbij aan lichtmetalen wielen, een autoradio, trekhaak etc. wat niet af-fabriek is geleverd.

Afschrijvingsregeling

Aangezien een auto in waarde verminderd als deze ouder wordt zal er na het eerste jaar gedurende 24 maanden een bepaald percentage per maand worden afgetrokken van de oorspronkelijke cataloguswaarde. Aangezien iedere verzekeraar andere regels hanteert kan de uitkering vaak verschillen. We tonen per aanbieder dan ook de afschrijvingsregeling.

Assurantiebelasting

Verzekeringen zijn vrijwel allemaal belast met 7,5% assurantiebelasting. De assurantiebelasting is verwerkt in de getoonde premies op onze website.

Beperkt casco
Dekking voor diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en botsing met dieren. Aanvulling op WA verzekering.

Beveiligingssysteem

Verzekeraars stellen voor bepaalde auto’s, waaronder dure auto’s en cabriolets, een bepaalde alarmklasse verplicht. Bovendien kunt u een korting krijgen op het moment dat u over een bepaalde alarmklasse beschikt.

Beveiligingstypen

STARTONDERBREKERS (klasse 1)
Auto's vanaf 1998 hebben vrijwel allemaal standaard tenminste een klasse 1 beveiliging.
Bestaat uit een elektrisch systeem met ten minste een dubbele automatisch inschakelende blokkering. Deze tweevoudige blokkering bevat in ieder geval een onderbreking van de startmotor en een andere, extra blokkering, meestal op de brandstofvoorziening. Het systeem bevat geen inbraakdetectie en geen alarmering.
ALARMSYSTEMEN (klasse 2)
Klasse 2 alarmsystemen bestaan uit een automatisch inschakelende dubbele blokkering (net als klasse 1), inbraakdetectie en alarmering (sirene).
ALARMSYSTEMEN (klasse 3)
Klasse 3 alarmsystemen hebben naast de beveiliging van klasse 2 een aanvullende sabotagesignalering en hellingdetectie. De sirene die voor de akoestische signalering zorgt, bevat een ingebouwde noodstroomvoorziening.
VOERTUIGVOLGSYSTEMEN (klasse 4 en 5)
Met deze systemen is het mogelijk om een gestolen voertuig na de diefstal te traceren. Een klasse 4 of 5 systeem is altijd een combinatie van een klasse 1,2 of 3 systeem en een voertuigvolgsysteem. Het verschil tussen klasse 4 en 5 is dat bij een klasse 5 systeem het voertuigvolgsysteem wordt geactiveerd als het alarm afgaat. Bij een klasse 4 systeem is dat niet het geval. Het voertuigvolgsysteem wordt bij klasse 4 systemen geactiveerd door een bewegingsensor of na een diefstalmelding van de eigenaar. Dit resulteert in de volgende klassenindeling:
SCM Klasse 1 + Voertuigvolgsysteem= klasse 4
SCM Klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat niet geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm= klasse 4
SCM Klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 5

Bonus/malus-korting

Een korting op de verzekeringspremie indien een gunstig schadeverleden aangetoond wordt.

Bonus/malus-ladder

Tabel met kortingen en toeslagen gerelateerd aan het aantal schadevrije jaren.

BTW verrekenen

Indien de auto zakelijk wordt verzekerd kan de BTW worden verrekend.

Dagwaarde

De waarde die de auto op dit moment waard is volgens de markt en het bedrag dat nodig is om een gelijkwaardige auto te kopen.

Direct writer

Een verzekeraar die zonder tussenkomst van een andere partij de verzekeringen afsluit en schades regelt met de consument.

Eigen risico

De kosten die worden doorberekend aan u.

Eigenaar

De persoon of onderneming die volgens het kentekenbewijs als eigenaar is genoteerd.

Gewicht

Voor de WA-dekking hanteren veel verzekeraars het gewicht van de auto als grondslag. Hierbij wordt het (ledig) gewicht genomen zoals dat op uw kentekenbewijs staat genoteerd. Het is bij u al ingevuld maar u dient het voor de zekerheid te controleren.

Intermediairverzekeraar

Een verzekeraar die werkt met tussenpersonen.

Kilometrage

Het aantal kilometers dat u gemiddeld per jaar met uw auto verwacht te rijden.

Malus

Toeslag op de premie bij een ongunstig schadeverloop

Meldcode

Dit zijn de vier laatste cijfers van het chassisnummer (ook wel identificatienummer) van uw auto. U vindt het op het kentekenbewijs (deel 1). U moet deze code invullen om de voorlopige dekking te kunnen aanvragen.

Negatieve schadevrijejaren

Wanneer u een negatief aantal schadevrije jaren heeft, dan ligt de oorzaak hiervan in het schadeverloop bij uw vorige verzekering. Negatieve schadevrije jaren ontstaan vaak bij iemand die nog niet zo lang rijdt (minder dan 4 jaar) en een (niet verhaalbare) schade claimt. Maar, ook als u al langer schadevrij rijdt kan het toch gebeuren dat u in een negatief aantal schadevije jaren terecht komt. Per schade verliest u namelijk zo'n 4 tot 6 schadevrije jaren. Wanneer u een negatief aantal schadevrije jaren heeft opgebouwd dan heeft dit consequenties voor het afsluiten van een nieuwe verzekering. Niet elke verzekeraar verleent namelijk acceptatie aan bestuurders met een dergelijke malus-situatie. Graag helpen onze adviseurs u bij het vinden van een passende verzekering. U kunt een aanvraag doen via onze site en wij nemen vervolgens contact met u op.

Nieuwwaarde

De nieuwwaarde is de oorspronkelijke catalogusprijs inclusief BTW waarvoor de auto voor het eerst op kenteken werd gezet.

No-Claim Beschermer

Indien u een No-Claim Beschermer heeft kunt u per jaar één schadegeval claimen zonder dat dit consequenties heeft voor uw opgebouwde no-claim korting.

Ongevallen inzittenden verzekering

De verzekering keert uit bij overlijden en blijvende invaliditeit van een inzittende als gevolg van een ongeval.

Rechtsbijstandverzekering

U krijgt juridische hulp indien dat gewenst is, bijvoorbeeld om een geclaimde schade te declareren.

Regelmatige bestuurder

Diegene die het meeste aantal kilometers in de auto rijdt en meestal in de te verzekeren auto rijdt.

Royementsverklaring

Schriftelijk bewijs van het aantal schadevrije jaren dat u opgebouwd heeft. De royementsverklaring wordt door uw verzekeraar verstrekt.

Schade inzittendenverzekering

Deze verzekering keert de werkelijk geleden schade uit ook als er geen sprake is van overlijden of invaliditeit. De verzekeraar betaalt uit, ongeacht of er iemand aansprakelijk is.

Totaal verlies / Total Loss

Total Loss valt uit te splitsen in twee verschillende soorten:br /> 1. Technisch total loss: in dit geval is uw auto technisch niet meer te herstellen.
22. Economisch total-loss: in dit geval liggen de kosten van reparatie op minimaal tweederde van de dagwaarde die de auto had voor het ongeval.

Tussenpersoon

Bemiddelaar tussen consument en verzekeringsmaatschappij.

Volledig casco

Hierbij bent u niet alleen verzekerd voor schade die u andere toebrengt, maar ook voor schade die u aan uw eigen voertuig of eigendom hebt veroorzaakt.

Voorlopige dekking

Tijdelijke dekking ter overbrugging naar het definitieve akkoord van de verzekeraar.

WA

De WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is een verplichte verzekering en vergoedt de schade die u toebrengt aan derden.

Waarborgfonds Motorverkeer

U kunt bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht als er geen schuldige valt aan te wijzen voor de schade. Er kan in dit geval geen schuldige worden gevonden omdat het bijvoorbeeld om een parkeerschade gaat waarbij de veroorzaker geen briefje heeft achtergelaten. Alle voorwaarden en mogelijkheden kunt u vinden op www.waarborgfonds.nl